Kaupunkikierros Turussa linja-autolla

Keskiaikaisesta kauppapaikasta nykyaikaiseksi historialliseksi kulttuurikeskukseksi 

Kierroksen kesto: 2 tuntia
Hinta: alkaen 50€

Turun tuomiokirkkoKaupunkikierroksella on mahdollisuus tutustua sekä Turun historiaan että nykypäivän Turkuun. Kierroksen aikana nähdään monia kaupungin nähtävyyksiä ja kauniita paikkoja, myös historiallinen osa ja Turun nykyinen keskus. Historiallisessa keskustassa astumme sisään vuonna 1300 rakennettuun Turun Tuomiokirkkoon, jossa lepää monia kuuluisia sotapäälliköitä ja piispoja. Tuomiokirkon erikoisena nähtävyytenä on Kankaisten kappeli, jossa sai viimeisen leposijansa Ruotsin kuninkaan Eerik XIV:n puoliso Kaarina Maununtytär, jonka romanttinen ja surullinen kohtalo koskettaa vielä nykypäivänäkin.

Ruotsin vallan ajasta kertoo Turussa vielä toinenkin keskiaikainen rakennus – Turun Linna, joka sijaitsi 1280-luvulla pienellä saarella. Linnan vahvat ja paksut kiviset seinät saavat mahtavuudellaan ohikulkijat ja turistit ihmettelemään.

Turun nykyinen keskusta on Kauppatori. Kauppatorilla sijaitsee kaksi empire-tyylillä rakennettua arkkitehtuurin helmeä: Turun ortodoksinen kirkko, ja ruotsalainen teatteri. Turun ortodoksisen kirkon suunnitteli kuuluisa saksalainen arkkitehti C.L. Engel.

Turun kaupungin symbolina on myös fregatti Suomen Joutsen, joka on rakennettu 1900-luvun alussa Ranskassa. Fregatti on nykyään pysyvästi ankkuroituna ja nähtävänä Turun merimuseon Forum Marinumin alueella Aura-joen rannalla.

Tervetuloa kaupunkikierrokselle ihastumaan Suomen kaikkein vanhimpaan kaupunkiin – Turkuun!  

Katso venäjänkielinen video Tuomiokirkosta:  VIDEO

Katso venäjänkielinen video Turun Vanhasta Suurtorista:   VIDEO

Opastuskierros Naantalissa

Aurinkoinen Naantali – keskiaikainen luostari- ja kylpyläkaupunki

Kierroksen kesto: 3 tuntia
Hinta: 100 €

Naantalin rantalaituri
Vain puolen tunnin päässä Turusta sijaitsee Naantali. Pieni kaupunki, jossa voi kokea ainutlaatuisen tunnelman. Siellä menneiden vuosisatojen arkkitehtuuri kohtaa meren vierasvenesatamineen. Naantali perustettiin 1400-luvulla Birgittalaisluostarin yhteyteen meren rannalle. Komea luostarikirkko muistuttaa edelleen tästä ajasta.

Oppaan johdolla kävelemme meren rannalla ja vanhassa kaupungissa. Tutustumme Naantalin vanhaan keskustaan. Kesäaikana saamme nähdä myös kirkon interiöörin. Nautimme kauniista maisemasta, ihailemme nykyaikaista taidetta kesägallerioissa, muistamme kurkistaa myös matkamuistomyymälöihin.

1700-luvulla Naantalissa avattiin kylpylä. 1800-luvun lopulta on Naantalissa meren rannalla säilynyt kylpylän puisia rakennuksia, joissa nykyään toimii ravintoloita ja kahviloita. Kylpylätraditio on säilynyt näihin päiviin asti.

Jos haluat nähdä Kailon-saaren asukkaita, kävelemme siltaa pitkin Muumimaailmaan – Tove Janssonin luomien kuuluisien satuhahmojen – Muumien puistoon. Muumimaailma on avoinna päivisin kesäaikaan.

Naantalista usein sanotaan ”aurinkoinen”, riippumatta siitä, paistaako siellä aurinko vai ei. Kultainen aurinko löytyy erään vanhan kaupungin talon punaiseksi maalatusta portista. Aurinkoinen Naantali hurmaa vieraita pohjoisella eksotiikalla ja vanhan ajan erikoisella mukavuudella.

Kailo

 

Tervetuloa kierrokselle Aurinkoiseen Naantaliin!

Opastuskierros Askaisiin

Louhisaaren kartano – Flemingien ja Mannerheimien sukukartano

Opastuksen kesto: 3 tuntia
Hinta: 100 €

 Louhisaaren kartano

Askainen on Suomessa hyvin tunnettu paikka. Kunta, joka sijaitsee Turun lähellä. Siellä Mannerheimien suvun omistamassa kartanossa syntyi tuleva Suomen marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheim vuonna 1867. Toisen mahtavan suvun edustaja Herman Fleming rakennutti kartanon 1650-luvulla, ja 1700-luvun lopussa kartano siirtyi Mannerheimin suvun omistukseen. Nykyään Louhisaaren kartano toimii museona.

Opastuskierroksella tutustumme kartanon interiööriin ja sisustukseen, kävelemme myös kartanon ympärillä olevassa upeassa puistossa.

Retkikuntien toivomuksesta voimme nähdä myös Askaisten kirkkoa, joka aikoinaan rakennettiin kartanon kanssa samanaikaisesti.

Voimme myös tutustua Mannerheimin ritaripuistoon.

Tervetuloa tutustumaan Askaisten historiaan!

 

Opastuskierros Kuusistoon

Keskiaikaisen piispanlinnan rakentaminen ja tuho

Opastuksen kesto: 3 tuntia
Hinta: 100 €


Kuusiston piispanlinnan rauniot sijaitsevat Turun lähettyvillä, salmen rannalla, maalauksellisella paikalla, kauniin luonnon keskellä. Linnan historia sai alkunsa jo 1200-luvulla. Linna rakennettiin katolisena aikana piispojen turvapaikaksi ja linna toimi siinä tarkoituksessa uskonpuhdistuksen aikaan asti. Linna purettiin vuonna 1528 Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan käskystä. Rauniot ovat säilyneet ja muistuttavat linnan entisestä mahtavuudesta.

Retkellä käydään oppaan johdolla Kuusiston linnan raunioilla, jotka nykyään edustavat linnan mennyttä, vanhaa historiaa. Opas kertoo linnan rakentamisvaiheista ja sen keskiaikaisesta mahtavuudesta.  Ja siitä, miten monet katolisen ajan piispat pelastuivat vihollisjoukkojen hyökkäyksiltä turvaan linnan suojiin.

Kierroksella voimme tutustua myös Kuusiston kartanoon, joka on rakennettu 1700-luvulla. Se on ollut everstin virka-asuntona. Opastuskierroksella voimme tutustua myös vuonna 1792 saaristolaistyyliin rakennettuun Kuusiston puukirkkoon.

 

Tervetuloa Kuusiston piispanlinnan raunioille!

Opastuskierros Laitilaan

Kalevalan jalanjäljillä

Opastuksen kesto: 4 tuntia
Hinta: 120 €

Pieni kaupunki Laitila Vakka-Suomessa on historiallinen keskus. Laitilassa on monta nähtävyyttä, jotka liittyvät Suomen historiaan ja Kalevalan eepokseen. Laitilassa käynnistyvät vuosittain joka kesä arkeologiset kaivaukset, joissa tähän mennessä on tehty paljon löytöjä viikinkiajalta. Löytyneitä esineitä on esillä ja nähtävinä arkeologisessa keskuksessa Untamalan kylässä.


Paikalliset ihmiset kertovat, että perimätiedon mukaan Kalevalan sankarit Väinämöinen ja Ilmarinen olisivat olleet kotoisin nimenomaan Laitilasta.


Laitilan Kauppilan umpipihan museo edustaa 1800-luvun asutus- ja talonpoikaiskulttuuria Suomessa. Museo sijaitsee vanhoissa rakennuksissa, jotka ovat säilyneet noilta ajoilta.


Toivomusten mukaan Laitilassa voimme tutustua museoihin, kirkkoihin ja kaivauksiin. Näemme eri ajoilta mielenkiintoisia elävän historian todisteita ja kuuntelemme unohtumattomia tarinoita Kalevalan sankareista.


Tervetuloa Kalevalan maalle – Laitilaan!